Kotlety mielone nadziewane serem i papryką w towarzystwie kolorowej sałatki i sosu tzatziki

4.5 (198 ocen)

  • 45 min

Ten kotlecik tajemnicę w sobie skrywa, co papryka i żółty serek się nazywa. Jest mięciutki i wyjątkowy, a do niego dodałam talerz warzyw kolorowy.

  • 45 min

Składniki:

  • Kotlety
    1) 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego
    2) pół dużej czerwonej papryki
    3) pół średniej wielkości kostki sera żółtego (ja użyłam gouda)
    4) jajko
    5) 1 duża kromka chleba
    6) słodka mielona papryka
    7) pieprz ziołowy, sól
    8) odrobina wody
    9) olej do smażenia
    10) bułka tarta do panierowania

    Sałatka
    1) 1 duży pomidor
    2) garść czarnych oliwek
    3) szczypiorek
    4) pół dużej czerwonej papryki
    5) pół średniej wielkości czerwonej cebulki
    6) 2 łyżki oliwy
    7) 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon'skiej)
    8) 1 łyżka octu
    9) zioła prowansalskie
    10) sól, pieprz

    Sos tzatziki
    1) mały jogurt naturalny lub jogurt grecki
    2) pół długiego ogórka
    3) sok z połówki cytryny
    4) garść listków mięty
    5) sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Kotlety mielone nadziewane serem i papryką w towarzystwie kolorowej sałatki i sosu tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasączamy kromkę chleba w wodzie. Do miseczki wrzucamy mięso, jajko, poszatkowaną kromkę chleba (nie wyciśniętą z nadmiaru wody!). Całość mieszamy i doprawiamy słodką papryką, pieprzem ziołowym i solą. Gdy masa będzie ciągle zbyt zbita dodajemy jeszcze odrobinę wody (wtedy kotlety będą mięciutkie w środku).
  • 2. Ser żółty i pół papryki po umyciu kroimy w średniej grubości paski tak, by zmieściły się wewnątrz kotleta. Z mięsnej masy formujemy ładne, okrągłe kotlety i wkładamy do ich środka po kawałku papryki i sera żółtego. Ładnie zakrywamy mięsem w ten sposób, by środek nie wystawał poza nie.
  • 3. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy je po każdej ze stron aż przybiorą piękny brązowy kolor.
  • 4. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na pół, natomiast szczypiorek drobno siekamy. Przygotowujemy sos do mini sałatki: olej, ocet i musztardę mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewamy nim warzywa.
  • 5. W trakcie smażenia kotletów przygotowujemy także sos tzatziki. Ogórka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miseczki. Posypujemy solą i czekamy aż ogórek odda nadmiar wody. Następnie odlewamy zebraną wodę i dodajemy jogurt, sok z cytryny, poszatkowaną drobno miętę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Możemy go także przystroić z góry listkiem świeżej mięty.
  • 6. Usmażone kotlety układamy ładnie na talerzu wraz z sałatką i sosem. Do dania można dodać dodatki typu: ryż, ziemniaczki, frytki. Ja zdecydowałam się na duszone ziemniaczki okraszone świeżym koperkiem. Smacznego!

Porady

1) Dobrze jest zrobić kotlety w miarę równej wielkości, wówczas czas ich smażenia będzie jednakowy. 2) Jeśli chcemy, by danie było mnie kaloryczne kotlety po usmażeniu należy odsączyć papierem z nadmiaru tłuszczu. 3) Do sosu tzatziki można dodać także skórkę ze sparzonej cytryny, wzmocni ona cytrynowy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka Sałata Ser żółty Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować