Do tego przepisu dochodziłam przez lata, aż w końcu mam swój idealny przepis. ;)
30 min
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka (ok. 750 g)
20 g masła
2 łyżki oleju
4 łyżki pikantnego ketchupu (najlepiej ze szklanego słoiczka)
2 łyżki sosu barbecue
po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki wędzonej
pół łyżeczki soli
łyżeczka oregano
puszka kukurydzy bez zalewy
300 g pomidorków koktajlowych
2 czerwone papryki (mogą być konserwowe)
150 g czarnych oliwek
1 czerwona cebula
500 g kapusty pekińskiej
Najlepsza sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, usuwamy błonki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i dodajemy słodką oraz ostrą paprykę, oregano i sól. Smażymy dziesięć minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy kawałek masła i czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Wyłączamy i dodajemy ketchup i sos barbecue. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i wkładamy do drobnego sitka (takiego do przesiewania mąki) i przelewamy wrzątkiem.
Pomidorki, paprykę oraz oliwki kroimy na mniejsze kawałki, kapustę siekamy i zgniatamy dłońmi.
Do osobnej miseczki ścieramy na najmniejszych oczkach ogórka i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy majonez, jogurt oraz starty czosnek, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Jeśli mamy ochotę na szybszą wersję, domową, wrzucamy wszystkie składniki wraz z sosem do jednej, wielkiej michy i dokładnie mieszamy. A jeśli wolimy wersję 'ładną' imprezową - układamy warstwami, najlepiej kolorystycznie. ;)
Komentarze