Doskonałe danie, kotlety z liści młodej kapusty z nadzieniem pieczarkowym.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
8 liści młodej kapusty
farsz: 400 g pieczarek + 1 większa cebula +masło do ich smażenia
+1 całe jajko + łyżka bułki tartej własnej
sól, pierz mielony
do panierowania: roztrzepane jajko + bułka tarta
0lej do smażenia
Kotlety gołąbkowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty obgotować tak aby były aldente, ściąć z wierzchu główny zgrubiały nerw, lekko potłuc tłuczkiem do mięsa aby liść był w miarę jednolicie gładki.
Pieczarki zmielić w maszynce na największych oczkach, usmażyć razem z pokrojoną cebulą, doprawić do smaku, po przestudzeniu dodać jajko i bułkę tartą, wymieszać.
Liście w zależności od ich wielkości, u mnie akurat dość małe układać na desce po 2 jeden obok drugiego, nałożyć sporą łyżkę farszu, zwinąć jak krokieta z różnicą że na płasko.
Opanierować, smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Komentarze