Coś innego niż zwykłe gołąbki a zarazem również pysznego. Mięso mielone z dodatkiem warzyw zawijane w naleśnikach. Zamiast kapusty włoskiej możemy wykorzystać kapustę młodą. Polecam!
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
• 2 szklanki maki pszennej
• 1 całe jajko
• ½ szklanki wody gazowanej
• 1 szklanka mleka
• Sól
• Szczypta cukru
Składniki na farsz:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• Cebula
• Jajko
• 1 marchew
• 1 pietruszka
• 1/3 główki kapusty włoskiej
• 200 g przecieru pomidorowego
• Sól
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Olej do smażenia
Składniki dodatkowe:
• 7 łyżek ketchupu pikantnego
• 15 dag sera żółtego
Gołąbkowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem oraz papryką ostrą.
Marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz przecier pomidorowe i jeszcze chwilkę smażymy.
2.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajko, wlewamy wodę, cały czas mieszamy, żeby nie powstały nam grudki, następnie wlewamy mleko. Smażymy naleśniki.
3.Na środku każdego naleśnika układamy farsz i zwijamy naleśniki w kopertki.
4.Układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy ketchupem i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
Naleśniki zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
Komentarze