Kotlet z karczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kotlety – każdy z osobna wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy za pomocą tłuczka
2. Do moździerza dodaj sól, pieprz, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżkę oleju. I utłucz do momenty powstania pasty
3. Utłuczone kotlety wysmaruj pastą i odstaw na 15 minut
4.Na patelni rozpuść smalec
5. Bułkę wymieszaj z panko. Jajka roztrzep
6. Panierujemy kotlety : jajko, bułka, jajko bułka, i smażymy na patelni. Po 15 minut z każdej strony. Po tym czasie całość zalewamy 1 – 1 1/2 szkl wody. Przykrywamy i dusimy do momentu odparowania wody – gdy to nastąpi dodajemy odrobinę smalcu i smażymy z oby dwóch stron by panierka była chrupiąca
Komentarze