Kotlet z karczku

4.5 (175 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Zwykły kotlet z karczku – coś alla schabowy. Dzięki paście czosnkowej ma wyjątkowy smak dzięki smażeniu i duszeniu mięsko jest niezwykle mięciutkie

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 grubsze plastry karczku

    5 ząbków czosnku

    1 łyżeczka soli

    1/2 łyżeczki pieprzu

    1 łyżka oleju

    1/2 – 1 łyżeczki ziół prowansalskich

    1/2 szkl bułki tartej

    1/2 szkl japońskiej panierki – panko

    3 duże jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlet z karczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kotlety – każdy z osobna wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy za pomocą tłuczka

    2. Do moździerza dodaj sól, pieprz, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżkę oleju. I utłucz do momenty powstania pasty

    3. Utłuczone kotlety wysmaruj pastą i odstaw na 15 minut

    4.Na patelni rozpuść smalec

    5. Bułkę wymieszaj z panko. Jajka roztrzep

    6. Panierujemy kotlety : jajko, bułka, jajko bułka, i smażymy na patelni. Po 15 minut z każdej strony. Po tym czasie całość zalewamy 1 – 1 1/2 szkl wody. Przykrywamy i dusimy do momentu odparowania wody – gdy to nastąpi dodajemy odrobinę smalcu i smażymy z oby dwóch stron by panierka była chrupiąca
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować