Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem

0 (0 ocen)

Tym razem świetne kotleciki z tuńczyka z puszki. Znakomite zaraz po usmażeniu, ale bardzo smaczne jak wystygną, podane z ostrym majonezowym sosem.

Składniki:

  • Kotleciki
    puszka tuńczyka w oliwie
    175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze
    łyżka szczypiorku
    łyżka posiekanej pietruszki
    1/2 cebuli , drobno posiekanej
    1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia
    1 jajko
    płatki papryki do smaku
    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    Olej roślinny do smażenia
    sos
    2- 3 łyżki majonezu
    2 łyżki kefiru
    1 ząbek czosnku starty
    1 łyżeczka wasabi
    łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Placki Sosy

Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać.
  • 2. 2, Uformować niewielkie kotleciki (moje ok 4 cm średnicy). Każdy kotlecik obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć.
  • image-20m99up 3. 3.Na patelni rozgrzać olej - sporo, ok 1 cm warstwa. Smażyć kotleciki, po kilka sztuk na raz, na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej z ostrym sosem majonezowym i z dodatkiem sałaty. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować