Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych,idealne na obiad dla najmłodszych:)
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 jajko
bułka tarta
1 mała lub pół dużej cebuli
natka pietruszki
mała czerwona papryka
musztarda lub majonez albo to i to
sól,pieprz oraz czewona,sypka paryka do smaku
olej
Kotleciki z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuńczyka odsączyć,rozdrobić i połączyć z jajkiem i 1 lyżką bułki tartej.Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę,posiekaną natkę pietruszki,łyżkę musztardy lub majonezu oraz dobniutko pokrojoną paprykę.Dodać tyle bułki tartej,żeby dało sie uformować małe kotleciki.Na patelni rozgrzać olej,przed samym smażeniem obtoczyć jeszcze kotleciki w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż kotleciki się zrumienią z obydwóch stron.Podawać z ziemniakami,makaronem lub frytkami i sałatką.Smacznego:)
Porady
Nie należy smażyć kotletów w bardzo wysokiej temperaturze by się zbyt szybko nie przypaliły a środek nie był surowy.
Komentarze