Nieraz zastanawiałam się jak wykorzystać mięso drobiowe z rosołu. Połączyłam ugotowany filet z kurczaka z serem feta i w kilka chwil i z kilku składników zrobiłam pyszne kotleciki do obiadku:)))
15 min
Składniki:
Składniki na 10 kotletów:
ugotowany w rosole podwójny filet z kurczaka (lub inne drobiowe mięso z rosołu, około ½ kg)
1 duża ugotowana marchewka
270 g sera feta
1 duża cebula
oliwa z oliwek do smażenia
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
przyprawa do dań Kucharek
oregano
świeżo mielony pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
bułka tarta do panierowania
Kotleciki z gotowanego fileta z kurczaka,marchewki i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Filet z kurczaka rozdrabniamy w blenderze, przekładamy do miski.
2.Marchewkę i ser feta kroimy w kostkę, razem z cebulką dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
3.Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
Komentarze