Wołowo - drobiowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki ale w nowatorskiej odsłonie.
1 godz. 25 min
Składniki:
400g wołowiny z łopatki
200g fileta z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ugotowane buraki
135g sera feta
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
4 łyżki świeżej natki z pietruszki
olej
pieprz
sól
Kotlety z burakami w sezamie i słoneczniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Panierka
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki.
2.Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski.
4.Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem
i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony).
5.Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut.
Komentarze