Kotleciki jajeczne z rukolą

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Dziś zapraszam na delikatne, szybkie i proste w przygotowaniu kotleciki jajeczne z dodatkiem świeżej rukoli. Kotlety będą świetnym białkowym dodatkiem do obiadu, ale mogą także stanowić samodzielne danie podawane z ulubionym sosem. Smacznie polecam :D

  • 30 min

Składniki:

  • - 5 jajek ugotowanych na twardo
    - 1 surowe jajko
    - 1 cebula biała
    - 40 g świeżej rukoli
    - 3 łyżki bułki tartej
    - sól i pieprz
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki jajeczne z rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie drobno kroimy lub rozbijamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • 2 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju, studzimy i dodajemy do jajek wraz z posiekaną rukolą, bułką tartą, i surowym jajkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3 3. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Jeśli masa klei nam się do rąk, zwilżmy je delikatnie wodą.
  • 4 4. Kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Gotowe kotleciki serwujemy w zestawie obiadowym jako zamiennik mięsa lub podajemy jako samodzielne danie. Życzę smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować