Kostka piernikowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Święta to już prawie przeszłość, a kolejne dopiero za rok, po drodze są jeszcze święta wielkanocne, ale na nie też kilka miesięcy poczekamy, dlatego czas powspominać ciasta:) Oczywiście nie mogło obejść się bez kostki piernikowej. Czy w chętni na spróbowanie?;)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    100g masła
    1,5 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    ½ słoiczka z powidłami z czarnej porzeczki i jeżyn
    50g gorzkiej czekolady
    50g mlecznej czekolady
    szczypta anyżu
    1 zapach waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem,sodą, anyżem i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawę do piernika, miód i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby powstała jednolitą konsystencję. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko cały czas mieszając i jajka. Masę maślana dodajemy do suchy składników i mikserem miksujemy na gładką masę. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownica i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie nasz piernik kroimy na w pół i przekładamy dżemem. W rondelku roztapiamy obie czekolady. Polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować