Kostka piastowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.
Do ubitej piany stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto przelać do formy o wymiarach 36x26 wyłożonej papierem do pieczenia (tylko sam spód).
Wstawić do nagrzanego piekarnika (termoobieg, góra dół) do 180 stopni na ok 18-20 min.
Wystudzić, odwracając do góry nogami oddzielić od papieru.
Przed nałożeniem masy jabłkowej solidnie nasączyć.
Masa jabłkowa:
Musy przełożyć do garnka, podgrzać.
Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody w celu rozpuszczenia i dodać do ciepłych jabłek. Delikatnie wystudzić.
Masę rozłożyć na nasączonym biszkopcie wyrównać i wstawić do lodówki.
Masa śmietankowa:
Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem fix'ów.
Osobno miksować mascarpone z cukrem pudrem i dodawać powoli do niego ubitą kremówkę.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na tężejącą już masę jabłkową i wtawić do lodówki.
Migdały uprażyć na suchej patelni i wystudzonymi posypać ciasto.
Smacznego!!!
Komentarze