Kostka piastowska

2 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne ciasto jabłkowe na biszkopcie, połączone z masą śmietankową.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej (tortowej najlepiej)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    2 słoiki przecieru jabłkowego o pojemności 750 ml
    opakowanie żelatyny na 1,5 litra

    Masa śmietankowa:
    2 opakowania serka mascarpone po 250 ml
    0,5 litra śmietanki kremówki 30%
    2 opakowania fix'u do śmietanki
    0,5 szklanki cukru pudru
    ok 100 gram płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kostka piastowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka jajek ubić na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Do ubitej piany stopniowo dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Tak przygotowane ciasto przelać do formy o wymiarach 36x26 wyłożonej papierem do pieczenia (tylko sam spód).
    Wstawić do nagrzanego piekarnika (termoobieg, góra dół) do 180 stopni na ok 18-20 min.
    Wystudzić, odwracając do góry nogami oddzielić od papieru.
    Przed nałożeniem masy jabłkowej solidnie nasączyć.
    Masa jabłkowa:
    Musy przełożyć do garnka, podgrzać.
    Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody w celu rozpuszczenia i dodać do ciepłych jabłek. Delikatnie wystudzić.
    Masę rozłożyć na nasączonym biszkopcie wyrównać i wstawić do lodówki.
    Masa śmietankowa:
    Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem fix'ów.
    Osobno miksować mascarpone z cukrem pudrem i dodawać powoli do niego ubitą kremówkę.
    Tak przygotowaną masę wyłożyć na tężejącą już masę jabłkową i wtawić do lodówki.
    Migdały uprażyć na suchej patelni i wystudzonymi posypać ciasto.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kostka BANKIETOWA

To może cię zainteresować