Miodowe ciasto z karmelem orzechowym i dwoma rodzajami kremów czekoladowym i kokosowym, całość polana polewą czekoladowo - kawową. Ciasto dodatkowo kryje w sobie bezy, które delikatnie dosładzają mało słodkie kremy! Polecam!
30 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto miodowe:
350g mąki
½ szklanki miodu
80g margaryny
2 łyżki śmietany
0,5 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Karmel orzechowy:
250 g orzechów włoskich
¾ szklanki cukru
4 łyżki miodu
120 g masła
Kostka miodowo - orzechowa z kremem i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki, wyłożyć karmel orzechowy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
2.Karmel orzechowy: Orzechy drobno posiekać. Masło, cukier i miód umieścić doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy i pogotować, aż cukier się rozpuści. Karmel wyłożyć na ciasto.
3.Krem czekoladowy: Odlać ½ szklanki mleka rozmieszać w nim budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Roztwór wlać do gotującego się mleka, ponowne doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty, jednolity krem.
4.Krem kokosowy: Odlać ½ szklanki mleka rozmieszać w nim budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Roztwór wlać do gotującego się mleka, ponowne doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszysty, jednolity krem.
5.Polewa kakaowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje.
6.Przełożenie:
Na ciasto z karmelem wyłożyć ciemny krem, posypać go pokruszonym bezami. Na nich delikatnie rozsmarować jasny krem. Ułożyć herbatniki oblewając je polewą.
Komentarze