Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Na weekend będzie ciacho. Tym razem coś bardzo, bardzo pysznego. Dla fanów masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    * 3 jajka
    * szklanka mąki pszennej
    * łyżeczka proszku do pieczenia
    * pół szklanki cukru
    Masa z masłem orzechowym :
    * 100 g miękkiego masła
    * słoiczek masła orzechowego około 300 g
    * 150 g małych bezików
    Masa śmietanowa :
    * 300 ml śmietany kremówki 30 %
    * 2 łyżeczki żelatyny
    * 1/4 szklanki wrzątku
    Dodatkowo : tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka alpejska marty, czyli masło orzechowe i bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na puch dodając cukier. Wymieszać mikserem na małych obrotach z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przelać do prostokątnej formy. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Przekroić na pół. Miękkie masło ubić z masłem orzechowym, dodać pokruszone bezy. Wymieszać i wyłożyć masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.

Porady

Ja ten drugi biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię w całości, lepiej się takie ciasto kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować