korzenne w mlecznej polewie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo bardzo puszyste i miękkie ciasto, mocno korzenne. polane polewą z mleka w proszku i posypane prażonym kokosem. Przepis dostalam od mamy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto:
    100 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    100 g miodu
    1 łyżka zimnej wody
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżka kakao
    1`opakowanie przyprawy korzennej

    na polewę:
    62 g masła
    1/4 szklanki cukru
    1/8 szklanki wody
    1/2 szklanki mleka w proszku
    na kokos:
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki kokosu
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Korzenne w mlecznej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodać żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę przesiać z sodą i kakao, miksując wsypać do masy. Dodać przyprawę korzenną. Białka ubić na pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w keksówce około godziny w 160*C.
  • 2. Masło zagotować z wodą i cukrem, przestudzić. Do lekko ciepłego wmiksować mleko w proszku. Polać ciasto.
  • 3. Wszystkie składniki podgrzewać mieszając, aż kokos się zarumieni, przestudzić. Posypać polewę przed zastygnięciem.

Porady

polewać ciasto dopiero, gdy polewa zacznie gęstnieć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować