Korzenne tiramisu

3.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

jest rewelacyjne w smaku

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 litr śmietanki 30 %
    500 gram serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    400 gram ciasteczek korzennych
    4 łyżki powideł śliwkowych
    1 szklanka mocno zaparzonej kawy
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Tiramisu

Korzenne tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka korzenne posmarować powidłami śliwkowymi i złączyć po 2 sztuki.
    Śmietankę przelać do miski.
    Dodać mascarpone i cukier puder.
    Ubić razem na sztywno.
    Ciasteczka moczyć z obu stron w kawie.
    Połowę ciastek ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
    Na to wyłożyć połowę ubitej śmietany.
    Następnie ułożyć resztę ciasteczek korzennych.
    Pozostałą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego.
    Odciąć końcówkę.
    Wyciskać porcje śmietany na ciasteczka.
    Na wierzchu posypać obficie kakao.
    Przełożyć do lodówki do schłodzenie.
    Najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować