Korzenne ciasto z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, miód i kakao rozpuścić oraz przestudzić do przestudzonej masy dodać na zmianę mąkę z proszkiem i przyprawą oraz całe jajka
w trakcie dodawania cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
2.Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 minut.
3.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać budyń, żółtka jajek oraz mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować gęsty budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na krem do utartego masła dodawać porcjami zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki i nasączyć je kawą.
Dolny placek posmarować masą kajmakową
4.i na masie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego, następnie ułożyć jeden obok drugiego herbatniki i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim plackiem.
Rozpuścić polewę czekoladową i polać nią wierzch ciasta,
następnie odstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciasto nabrało wilgoci.
Komentarze