2 szklanki mąki pszennej
400 g purée z dyni
1 i 1/3 szklanki cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub ekstraktu z wanilii)
cukier puder
Sposób przygotowania przepisu:
Korzenne ciasto dyniowe
1.
Do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry (lub cukier i ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)
2.
Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać
3.
Do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników
4.
Formę (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać
5.
Piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze