Ciasto Kornelki

4.5 (183 ocen)

Wczoraj moja córeczka Kornelka kończyła pół roku, więc z tej okazji wymyśliłam to szybkie ciasto i stąd jego nazwa.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kawy INKI
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Wierzch:
    500 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %
    2 śmietan-fixy
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    opakowanie kremu ajerkoniakowego
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto kornelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy na przemian cukier i żółtka. Do ubitych jajek wsypujemy po trochu suche składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu odcinamy wierzch biszkoptu i kruszymy do miski.
  • 2. Krem przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubijamy z cukrem i fixami. Migdały prażymy na suchej patelni.
  • 3. Na biszkopt wykładamy krem ajerkoniakowy, na krem wysypujemy pokruszony wierch biszkoptu, przykrywamy bitą śmietaną i posypujemy ostudzonymi płatkami migdałowymi.

Porady

Ciasto jest na standardową blaszkę 38x23 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować