Kopytka z dynią

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 szklanka puree z dyni
    • 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 szklanki miodu
    • 1/2 szklanki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem.
    • Połączyć z ziemniakami, jajkiem i mąką, solą i zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę.
    • Rulony pociąć pod skosem.
    • Zagotować w garnku wodę z solą, wrzucać partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 1 minutę.
    • Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na tacę.
    • Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
    • Kopytka polać miodem i posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Można również podawać takie kopytka z samym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować