Kopytka z dynią

  • wyświetlono: 2056 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi

Goszka
  • 40min

Składniki

• 1 szklanka puree z dyni
• 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 szklanki miodu
• 1/2 szklanki płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka z dynią

  • 1. • Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem.
    • Połączyć z ziemniakami, jajkiem i mąką, solą i zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę.
    • Rulony pociąć pod skosem.
    • Zagotować w garnku wodę z solą, wrzucać partiami kopytka i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 1 minutę.
    • Kopytka wyjąć łyżką cedzakową na tacę.
    • Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.
    • Kopytka polać miodem i posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Można również podawać takie kopytka z samym masłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzusezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka z koperkiem

Dodane przez: Skotka

Kopytka z koperkiem

Te kopytka mają smak młodych ziemniaków....

Kopytka z bobu

Dodane przez: Goszka

Kopytka z bobu

Zielone kopytka z bobu to odskocznia...

gulasz z kopytkami

Dodane przez: aniulek123

KOPYTKA Z GULASZEM

W sam raz na jesienny obiadek:)

Dodane przez: doris_donia

KOPYTKA Z BOBU

Zielone kopytka z bobu to odskocznia...

image-08plx3r

Dodane przez: Di bloguje

Kopytka z sosem grzybowym

Kopytek chyba nie muszę opisywać?...

Kopytka z sosem grzybowym

Dodane przez: bogusia82

Kopytka z sosem grzybowym

Jedno z moich ulubionych dań, kopytka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE