KOPYTKA CZOSNKOWE

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Kopytka czosnkowe też są smaczne, powstały z puree ziniaczano- czosnkowego które zostało z obiadu. Takie kopytka mają bardziej wyrazisty smak. Mogą być podane z sosem lub tylko maslem. Obie wersje napewno się sprawdzą.

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    sól
    1/3 szklanki śmietanki kremówki
    10 dag masła
    2 ząbki czosnku

    25 dag mąki
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    masło do polania
    bułka tarta do polania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i za pomocą tłuczka , praski lub blendera, mocno je rozgnieść.
  • 2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do rondelka dać śmietankę i czosnek, doprowadzić do wrzenia. zdjąć z ognia i pozostawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić przez gęste sitko. Śmietankę ponownie wlać do ronlda dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła.Śmietankę dodać do ziemniaków i razem wymieszać aż powstanie gładka masa.
  • 3. Do miski włożyć ziemnaki, jajka, twaróg,mąkę i zagnieść ciasto.Ugormować kulę i wyłożyć na stolnicę i podsypać mąką. Ciasto podzielić i formowa wałeczki. Kroić na kluski wielkości ok.4-5cm. Kopytka wkładać do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i gdy wypłyną gotować jeszcze przez chwilę. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać polane masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować