Kopytka czosnkowe też są smaczne, powstały z puree ziniaczano- czosnkowego które zostało z obiadu. Takie kopytka mają bardziej wyrazisty smak. Mogą być podane z sosem lub tylko maslem. Obie wersje napewno się sprawdzą.
50 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 kg ziemniaków
sól
1/3 szklanki śmietanki kremówki
10 dag masła
2 ząbki czosnku
25 dag mąki
10 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
masło do polania
bułka tarta do polania
Kopytka czosnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i za pomocą tłuczka , praski lub blendera, mocno je rozgnieść.
2.Czosnek przecisnąć przez praskę. Do rondelka dać śmietankę i czosnek, doprowadzić do wrzenia. zdjąć z ognia i pozostawić na 30 minut pod przykryciem. Przecedzić przez gęste sitko. Śmietankę ponownie wlać do ronlda dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła.Śmietankę dodać do ziemniaków i razem wymieszać aż powstanie gładka masa.
3.Do miski włożyć ziemnaki, jajka, twaróg,mąkę i zagnieść ciasto.Ugormować kulę i wyłożyć na stolnicę i podsypać mąką. Ciasto podzielić i formowa wałeczki. Kroić na kluski wielkości ok.4-5cm. Kopytka wkładać do wrzącej, osolonej wody, zamieszać i gdy wypłyną gotować jeszcze przez chwilę. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać polane masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Komentarze