Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu.
3 godz.
Składniki:
Ciasto:
500-600g ziemniaków (obranych)
150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
1 jajko
sól
Dodatkowo:
woda
olej
sól
Opcjonalnie:
boczek
cebula
olej
1.Ziemniaki ugotować (w osolonej wodzie), przecisnąć przez praskę/maszynkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
(Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Ja żeby oszczędzić na czasie, często - jeszcze gorące - duszę tłuczkiem do ziemniaków.)
2. Dodać jajko i mąkę.
3.Dodać jajko i mąkę.
Całość zagnieść na jednolite ciasto i przełożyć na blat posypany mąką.
Z ciasta uformować wałki - mniej więcej o grubości palca.
Każdy wałeczek obtoczyć w mące i pociąć na ukośne kawałki.
4.W międzyczasie w dużym garnku zagotować dobrze osoloną wodą - z dodatkiem oleju.
Ostrożnie wrzucić porcję kopytek (i przemieszać, aby się nie posklejały).
Gotować około 2- 3 minut - od momentu wypłynięcia.
5.Można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub podsmażyć na patelni.
Komentarze