• 3 godz.

Idealnie komponują się podsmażaną cebulką i boczkiem, polane masełkiem lub np. posypane żółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500-600g ziemniaków (obranych)
    150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków)
    1 jajko
    sól
    Dodatkowo:
    woda
    olej
    sól
    Opcjonalnie:
    boczek
    cebula
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować (w osolonej wodzie), przecisnąć przez praskę/maszynkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    (Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Ja żeby oszczędzić na czasie, często - jeszcze gorące - duszę tłuczkiem do ziemniaków.)
  • 2. Dodać jajko i mąkę.
  • 3. Dodać jajko i mąkę.
    Całość zagnieść na jednolite ciasto i przełożyć na blat posypany mąką.
    Z ciasta uformować wałki - mniej więcej o grubości palca.
    Każdy wałeczek obtoczyć w mące i pociąć na ukośne kawałki.
  • 4. W międzyczasie w dużym garnku zagotować dobrze osoloną wodą - z dodatkiem oleju.
    Ostrożnie wrzucić porcję kopytek (i przemieszać, aby się nie posklejały).
    Gotować około 2- 3 minut - od momentu wypłynięcia.
  • 5. Można podawać bezpośrednio po ugotowaniu lub podsmażyć na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (185 ocen)

Kopytka.

4.5 (185 ocen)

Kopytka

BABECZKA 35 Najprostsze i najsmaczniejsze. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować