• 2 godz.
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -7-9 dużych ziemniaków
    -2 jajka
    -ok. 40 dag mąki
    -olej
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu odlać wodę i dokładanie zagnieść lub przepuścić przez praskę - odstawić do całkowitego wystudzenia (w przeciwnym razie kluski będą się rozlatywać). Po wystudzeniu jeszcze raz pognieść, dodać mąkę i jajka i szybko (by ciasto się nie zagrzało) zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na kilka kawałków. Na stolnicy rozsypać trochę mąki i z każdego kawałka ciasta formować wałek, a następnie kroić skośne kluseczki. Praca powinna przebiegać w marę szybko, tak by kluski nie zmiękły. Zagotować wodę w garnku, dodać sól i olej, kluski wrzucać parami - zagotować i zmniejszyć ognień. Po wypłynięciu gotować około 2 minut. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować