Konfitura żurawinowa do mięs, serów, pasztetów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Uwielbiam ją z grillowanym oscypkiem.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400g świeżej żurawiny
    1 szklanka cukru kryształu
    Skórka z 1 cytryny i sok z połowy
    ¼ szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury Dodatki

Konfitura żurawinowa do mięs, serów, pasztetów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu umieszczamy wodę oraz cukier. Gotujemy, a gdy powstanie syrop dorzucamy owoce żurawiny. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż do momentu rozpadania się żurawiny, często mieszając, by nic się nie przypaliło. Po ok 15 minutach dodajemy skórkę otartą z jednej oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Ponownie przykrywamy i pilnując gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy użyć blendera, by konfiturę rozdrobnić i pozbyć się kawałków owoców. Gotową przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem. Przestudzoną wkładamy do lodówki.
    Żurawinę możemy także spasteryzować ścieląc na dnie naczynia ściereczkę, układając obok siebie słoiczki i zalewając wodą do ⅔ wysokości. Tak przygotowane gotujemy ok 10 minut od momentu wrzenia, przy skręconym do minimum palniku. Pamiętajmy, by gorące słoiczki zalewać gorącą wodę, a przestudzone zimną, by nie pękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować