borówka czerwona do mięs i serów

4.46 (185 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam robić przetwory z owoców lasu - ich smak przypomina mi beztroskie dzieciństwo spędzone na wsi. Moja mama każdego lata przygotowywała konfiturę z borówki leśnej, zmodyfikowałam nieco rodzinny przepis dodając mniej cukru.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg borówki brusznicy
    40 dkg cukru kryształu
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.46 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Borówka czerwona do mięs i serów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówkę myjemy i oczyszczamy z ogonków. Z 20 dkg cukru i wody gotujemy syrop, wsypujemy borówki, gdy puszczą sok dodajemy resztę cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Gorącą borówkę przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Świetnie smakuje z oscypkiem podgrzanym na patelni grillowej (moja rodzina to uwielbia), jest także wykwintnym dodatkiem do mięs i pasztetów.

Porady

W ten sam sposób można przygotować konfiturę z żurawiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować