borówka czerwona do mięs i serów

  • wyświetlono: 10320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam robić przetwory z owoców lasu - ich smak przypomina mi beztroskie dzieciństwo spędzone na wsi. Moja mama każdego lata przygotowywała konfiturę z borówki leśnej, zmodyfikowałam nieco rodzinny przepis dodając mniej cukru.

  • 60min

Składniki

1 kg borówki brusznicy
40 dkg cukru kryształu
1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

borówka czerwona do mięs i serów

  • 1. Borówkę myjemy i oczyszczamy z ogonków. Z 20 dkg cukru i wody gotujemy syrop, wsypujemy borówki, gdy puszczą sok dodajemy resztę cukru. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Gorącą borówkę przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Świetnie smakuje z oscypkiem podgrzanym na patelni grillowej (moja rodzina to uwielbia), jest także wykwintnym dodatkiem do mięs i pasztetów.

Porady

W ten sam sposób można przygotować konfiturę z żurawiny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcikonfitura z borówki brusznicy

Komentarze

Podobne przepisy

image-0vvf10n

Dodane przez: Monika Matysiak

ZIOŁOWA PRZYPRAWA DO ZUP, SOSÓW, MIĘS I RYB

W sezonie na świeże zioła i warzywa...

image-25ap265

Dodane przez: grzewkins

Uniwersalna przyprawa do mięs

bardzo uniwersalna przyprawa do...

sałatka

Dodane przez: bieniaszka

Sałatka z buraczków i czerwonej papryki (do...

W mojej rodzinie gości od lat....

Przyprawa do mięs i twarożków z czosnku niedźwiedziego

Dodane przez: Paulina Nosek

Przyprawa do mięs i twarożków z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi to leśne bogactwo,...

Marynowane rzodkiewki do mięsa z grilla

Dodane przez: ewaeu

Marynowane rzodkiewki do mięsa z grilla

Doskonały dodatek do kiełbaski,...

Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów. A'la wegeta, kucharek.

Dodane przez: neliada

Domowa uniwersalna przyprawa do mięs, zup...

Używam jej przede wszystkim do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE