Konfitura z brusznicy i jabłek

3.5 (2 ocen)

Konfitura z brusznicy stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, szczególnie do drobiu. Zawsze staram się zrobić kilka słoiczków takiej konfitury, swoja smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu.

Składniki:

  • 1 kilogram brusznicy-czerownej borówki
    1 kilogram jabłek
    0,5 kilogram cukru
    Sok z połowy cytryny
    0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury Dodatki

Konfitura z brusznicy i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, na gorącą wodę wrzucamy brusznicę. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż owoce zaczną pękać, dodajemy pokrojone jabłka, cukier oraz sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce się zaczną rozpadać. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować