kolteciki z czosnkiem

5 (150 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób

Kotlety szybciutkie w przyrządzeniu, można zrobić nawet 24h wcześniej (w wersji dla osób które uwielbiają smak czosnku), na następny dzień tylko usmażyć lub uprzednio opanierować w bułce tartej.

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 6 kotletów z kurczaka
    - 2 jajka
    - 1 łyżka magii
    - 1 łyżka musztardy
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - czosnek do smaku (przecisnąć przez praskę) - ilość w zależności od uznania – ok 2 ząbki
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kolteciki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka oczyścić, leciutko rozbić.
  • kotleciki w zalewie 2. Wszystkie składniki razem wymieszać w garnuszku (2 jajka + łyżka magii + 1 łyżka musztardy + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 łyżeczki pieprzu + czosnek) Kotleciki włożyć do garnka z zalewą. Wstawić do lodówki na 24h (ja robię wieczorem i na drugi dzień na obiad już są pyszne)
  • kotleciki z czosnkiem opanierowane w bułce tartej 3. W zależności od upodobania kotleciki można smażyć bezpośrednio na tłuszczu lub uprzednio opanierowane w bułce tartej
  • Zmodyfikowana wersja kotletów z czosnkiem 4. Można przepis zmodyfikować: kotleciki namoczone w zalewie, na drugi dzień pokroić w kosteczkę, dodać sos z czosnkiem w którym się moczyły oraz dodatkowo 2-3 łyżki mąki i 2 łyżki majonezu oraz kilka gałązek posiekanej zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać.
  • smażenie zmodyfikowanych kotlecików z czosnkiem 5. Łyżką nakładać masę na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować