Kotlety szybciutkie w przyrządzeniu, można zrobić nawet 24h wcześniej (w wersji dla osób które uwielbiają smak czosnku), na następny dzień tylko usmażyć lub uprzednio opanierować w bułce tartej.
12 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
- 6 kotletów z kurczaka
- 2 jajka
- 1 łyżka magii
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- czosnek do smaku (przecisnąć przez praskę) - ilość w zależności od uznania – ok 2 ząbki
Kolteciki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka oczyścić, leciutko rozbić.
2.Wszystkie składniki razem wymieszać w garnuszku (2 jajka + łyżka magii + 1 łyżka musztardy + 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/2 łyżeczki pieprzu + czosnek) Kotleciki włożyć do garnka z zalewą. Wstawić do lodówki na 24h (ja robię wieczorem i na drugi dzień na obiad już są pyszne)
3.W zależności od upodobania kotleciki można smażyć bezpośrednio na tłuszczu lub uprzednio opanierowane w bułce tartej
4.Można przepis zmodyfikować: kotleciki namoczone w zalewie, na drugi dzień pokroić w kosteczkę, dodać sos z czosnkiem w którym się moczyły oraz dodatkowo 2-3 łyżki mąki i 2 łyżki majonezu oraz kilka gałązek posiekanej zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać.
5.Łyżką nakładać masę na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze