Dania na bazie makaronu powstają szybko i zawsze smakują. Tutaj delikatna ryba fanie komponuje się z wyrazistymi pomidorami i oliwkami. Do tego moja ulubiona rukola. Z takimi dodatkami każdy makaron smakuje królewsko.
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji:
• 2 pstrągi,
• 200 gram makaronu pomidorowego (wstążki),
• 200 gram makaronu z lubczykiem (wstążki),
• Opakowanie rukoli,
• Kilka czarnych oliwek,
• 50 gram sera żółtego,
• 0,5 słoiczka suszonych pomidorów,
• 1 czerwona cebula,
• Olej rzepakowy,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Kolorowy makaron z pieczonym pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Gotowe pieczemy około 25 minut w 180°C. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
2.Przestudzone obieramy ze skóry i ości. Delikatnie rozrywamy na mniejsze kawałki.
3.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Ja użyłam makarony tej samej firmy i grubości, więc ugotowałam je razem.
4.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na połowę.
5.Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w półplasterki. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju. Do miękkiej dodajemy rukolę. Gdy ta straci na swojej objętości, dodajemy do niej wcześniej przygotowane składniki (rybę, oliwki, pomidory, ser i makaron). Całość delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gdy ser się rozpuści danie jest gotowe.
Komentarze