Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Chrupiąca panierka skrywa pod sobą kolorowe warzywa oraz kawałki kurczaka, a wszystko to otula kremowy sos z serka topionego.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • proporcje na 8 paluszków:
    pierś z kurczaka, około 200g
    ziemniak fioletowy ugotowany w mundurku
    mała czerwona cebula
    3 łyżki mrożonego groszku
    1/4 czerwonej papryki
    1/4 żółtej papryki
    1 papryczka chili
    koperek
    sól
    pieprz
    3 serki topione, każdy 90g
    do panierowania:
    mąka krupczatka
    jajko
    bułka tarta

    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paluszki

Kolorowe paluszki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Warzywa oraz mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek oraz serki topione.

    Wszystko mieszamy. Z masy formujemy paluszki. Układamy je na papierze do pieczenia lub foli spożywczej. Odkładamy na godzinę do lodówki.

    Paluszki panierujemy w mące, jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej. Paluszki muszą być dokładnie pokryte panierką, aby podczas smażenia serek nie wyciekał.

    Paluszki smażymy w głębokim tłuszczu, aż panierka się zrumieni, około 7-8 minut. Po usmażeniu paluszki przekładamy na papierowy ręcznik.

Porady

Serek w paluszkach od razu po usmażeniu jest bardzo gorący, więc należy odczekać 2-3 minuty przed ich podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować