Autorką przepisu jest Jaga 85 z P.P., ale trochę pozmieniałam przepis, więc chcę je pokazać w mojej wersji
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju słonecznikowego
2,5 szklanki mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zapach migdałowy
1 szklanka wody gazowanej
1 czubata łyżka kakao ciemnego np. Deco Moreno z Biedronki
1 łyżka syropu Grenadina
2 blaszki na muf finki po 12 sztuk, ja miałam jedną na 12 szt więc użyłam dodatkowo blaszki aluminiowej o wymiarach 1o/23 cm, mierzona z góry.
Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wysmarowałam olejem i oprószyłam bułką tartą a blaszkę na muffiny wysłałam papilotkami.
Całe jajka zmiksować ze szczyptą soli do spienienia. Nadal miksując dodawać stopniowo cukier, czas miksowania ok. 7 minut.
Gdy cukier będzie rozpuszczony zmniejszyć obroty do minimum i miksując cały czas stopniowo dodawać kolejno: mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, wodę gazowaną i na końcu zapach.
Ciasto podzielić na 3 częsci.
Do jednej dodać kakao, do drugiej Grenadinę a trzecia pozostaje bez zmian.
Do papilotek nalewamy po łyżce masy jasnej, resztę tej masy wlewamy do blaszki aluminiowej.Masa ma sięgać do ¾ wysokości foremki.
Potem tak samo robimy z masą kakaową a na końcu z masą różową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika obie blaszki.
Muffiny pieczemy ok. 35 minut , wyjmujemy a blaszkę z ciastem pozostawiamy jeszcze na ok. 15 minut, do suchego patyczka
Można udekorować, ja tego nie zrobiłam, bo będę je mroziła.
Komentarze