Kolorowe babeczki

5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Autorką przepisu jest Jaga 85 z P.P., ale trochę pozmieniałam przepis, więc chcę je pokazać w mojej wersji

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki oleju słonecznikowego
    2,5 szklanki mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Zapach migdałowy
    1 szklanka wody gazowanej
    1 czubata łyżka kakao ciemnego np. Deco Moreno z Biedronki
    1 łyżka syropu Grenadina
    2 blaszki na muf finki po 12 sztuk, ja miałam jedną na 12 szt więc użyłam dodatkowo blaszki aluminiowej o wymiarach 1o/23 cm, mierzona z góry.
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Muffinki

Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe babeczki 1. Blaszkę wysmarowałam olejem i oprószyłam bułką tartą a blaszkę na muffiny wysłałam papilotkami.
    Całe jajka zmiksować ze szczyptą soli do spienienia. Nadal miksując dodawać stopniowo cukier, czas miksowania ok. 7 minut.
    Gdy cukier będzie rozpuszczony zmniejszyć obroty do minimum i miksując cały czas stopniowo dodawać kolejno: mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, wodę gazowaną i na końcu zapach.
    Ciasto podzielić na 3 częsci.
    Do jednej dodać kakao, do drugiej Grenadinę a trzecia pozostaje bez zmian.
    Do papilotek nalewamy po łyżce masy jasnej, resztę tej masy wlewamy do blaszki aluminiowej.Masa ma sięgać do ¾ wysokości foremki.
    Potem tak samo robimy z masą kakaową a na końcu z masą różową.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika obie blaszki.
    Muffiny pieczemy ok. 35 minut , wyjmujemy a blaszkę z ciastem pozostawiamy jeszcze na ok. 15 minut, do suchego patyczka
    Można udekorować, ja tego nie zrobiłam, bo będę je mroziła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować