Kolorowa tarta

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Różyczki z kolorowych marchewek i cukinii zatopione w serowym nadzieniu i chrupiący spód z ciasta francuskiego
sprawiają, że tarta smakuje niepowtarzalnie.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    4 kolorowe marchewki
    1 ciasto francuskie
    oliwa


    FARSZ:

    150 g gęstej kwaśniej śmietany
    1 kulka mozarelli
    60 g parmezanu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka tymianku
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Kolorowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę na tartę natłuścić.
    Spód i boki wyłożyć ciastem francuskim. Ponakłuwać.
    Podpiec ok 10 minut w 200 stopniach.
    Mozarellę pokroić drobno.
    Wszystkie składniki na farsz dokładnie ze sobą wymieszać.
    Farszem wyłożyć spód tarty, wyrównać.
    Marchewki i cukinię dokładnie umyć. Marchewki obrać.
    Obieraczką do warzyw ciąć cienkie plastry wzdłuż warzyw.
    Zawijać w różyczki i układać naprzemiennie w tarcie, zagłębiając w farszu.
    Wierzch pomarować oliwą.
    Piec 50 minut w 180 stopniach, po upływie połowy czasu przykryć folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Cukinia Ciasto francuskie Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować