Różyczki z kolorowych marchewek i cukinii zatopione w serowym nadzieniu i chrupiący spód z ciasta francuskiego
sprawiają, że tarta smakuje niepowtarzalnie.
2 godz. 30 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 mała cukinia
4 kolorowe marchewki
1 ciasto francuskie
oliwa
FARSZ:
150 g gęstej kwaśniej śmietany
1 kulka mozarelli
60 g parmezanu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Kolorowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę na tartę natłuścić.
Spód i boki wyłożyć ciastem francuskim. Ponakłuwać.
Podpiec ok 10 minut w 200 stopniach.
Mozarellę pokroić drobno.
Wszystkie składniki na farsz dokładnie ze sobą wymieszać.
Farszem wyłożyć spód tarty, wyrównać.
Marchewki i cukinię dokładnie umyć. Marchewki obrać.
Obieraczką do warzyw ciąć cienkie plastry wzdłuż warzyw.
Zawijać w różyczki i układać naprzemiennie w tarcie, zagłębiając w farszu.
Wierzch pomarować oliwą.
Piec 50 minut w 180 stopniach, po upływie połowy czasu przykryć folią aluminiową.
Komentarze