Kolorowa sezonowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić w kostkę. Do miski dodać mąką, sól, olej i część wody i szybko siekać masło z mąką. Zagnieść na spójne ciasto.
Schłodzić w lodówce ok 1godz.
2.Cebulę pokroić w pióra. Cukinię, bakłażan i marchewkę pokroić na cienkie paski. Można użyć obieraczki bądź specjalnej krajalnicy.
Jeśli są zbyt grube przekroić na pół.
3.Bakłażan posolić z obydwu stron, odłożyć na ok 20min,aby pozbyć się goryczki. Po tym czasie plastry bakłażana opłukać
4.Ciasto rozwałkować rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Brzegi dokładnie wykleić ciastem. Nadmiar odciąć.Nakłuć widelcem. Na ciasto wysypać ziarna np ciecierzycy. Zapiekać 20min w nagrzanym piekarniku do 200'C
5.Jajko roztrzepać, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dodać startą na tarce mozzarellę
6.Ciasto wyjąć, chwilę poczekać aż trochę ostygnie. Zdjąć ziarna ciecierzycy
7.Sos śmietanowo-jajeczny wylać na ciasto, rozprowadzić równomiernie na cieście.
8.Warzywa układać na zmianę, zaczynając od zewnątrz do środka
9.Posypać cebulą i ewentualnie kukurydzą. Skropić cytryną
Komentarze