Kolorowa sezonowa tarta

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

warzywna tarta idealna na letnie dni i nie tylko

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    125g masła
    250 g mąki
    1 łyżka oleju
    1/4 szkl. wody
    szczypta soli

    Farsz:
    1 cukinia
    1 bakłażan
    2 duże marchewki
    1 cebula
    2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)

    Sos:
    125 ml śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    jajko
    1 kulka mozzarelli
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Kolorowa sezonowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę. Do miski dodać mąką, sól, olej i część wody i szybko siekać masło z mąką. Zagnieść na spójne ciasto.
    Schłodzić w lodówce ok 1godz.
  • 2. Cebulę pokroić w pióra. Cukinię, bakłażan i marchewkę pokroić na cienkie paski. Można użyć obieraczki bądź specjalnej krajalnicy.
    Jeśli są zbyt grube przekroić na pół.
  • 3. Bakłażan posolić z obydwu stron, odłożyć na ok 20min,aby pozbyć się goryczki. Po tym czasie plastry bakłażana opłukać
  • 4. Ciasto rozwałkować rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Brzegi dokładnie wykleić ciastem. Nadmiar odciąć.Nakłuć widelcem. Na ciasto wysypać ziarna np ciecierzycy. Zapiekać 20min w nagrzanym piekarniku do 200'C
  • 5. Jajko roztrzepać, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Dodać startą na tarce mozzarellę
  • 6. Ciasto wyjąć, chwilę poczekać aż trochę ostygnie. Zdjąć ziarna ciecierzycy
  • 7. Sos śmietanowo-jajeczny wylać na ciasto, rozprowadzić równomiernie na cieście.
  • 8. Warzywa układać na zmianę, zaczynając od zewnątrz do środka
  • 9. Posypać cebulą i ewentualnie kukurydzą. Skropić cytryną
  • 10. Zapiekać w 180'C przez 40-50min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować