Kolety nadziewane grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min

tradycyjne kotlety w aromatycznej odsłonie

  • 30 min

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości(po ok.20 dkg)
    2 kromki chleba tostowego,
    2 cebule dymki, ząbek czosnku, pęczek natki pietruszki
    2 łyżki oleju, sól, biały pieprz, 100 ml rosołu wołowego
    2 łyżeczki octu balsamicznego,
    1 łyżka startego ementalera
    wykałaczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolety nadziewane grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie naciąć nożem tworząc w każdym kieszonkę. Chleb pokroić w drobną kostkę usuwając skórkę. Dymkę opłukać i drobno posiekać. Czosnek także obrać i posiekać. Natkę opłukać, otrząsnąć z wody i posiekać.. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i mieszając usmażyć na nim chrupiące grzanki. Dodać dymkę, czosnek i natkę i dusić przez kilka chwil. Następnie podlać rosołem i octem i odstawić do ostygnięcia. Dodać ser i przyprawić solą i pieprzem. Kotlety nafaszerować nadzieniem, zamknąć otwór wykałaczkami posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć kotlety na średnim ogniu ok.12 min., obracając od czasu do czasu. podawać z jarzyną, ryżem i sałatką

Porady

Do napełniania najlepsza jest płaska łyżka. Kotletów nie należy napełniać zbyt obficie, gdyż mogą się rozpaść . Aby łatwiej było wyciąć kieszonki w mięsie należy je ułożyć pojedynczo i wstawić na 30 min do zamrażarki . Następnie ostrym nożem nacinać zesztywniałe mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować