Torcik bezowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Wykwintny torcik, a wcale nie rudny do wykonania

  • 25 min

Składniki:

  • Na 6 torcików:
    3 białka, 12-15 dkg cukru pudru
    2 kiwi, 15 dkg truskawek, 15 dkg malin
    4 łyzki rumu, 2 łyżki miodu

Torcik bezowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć papierem i narysować na nim 6 kręgów o śr. ok.10 cm.
    Piekarnik nagrzać do 100 st. C . Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder. Pianę nałożyć porcjami na kręgi rękawem cukierniczym robiąc w środku małe zagłębienie. Bezy piec 45 min w gorącym piekarniku, a następnie zwiększyć temp. do 150 st. C i piec jeszcze przez 10 min, trzymając przy tym uchylone drzwiczki. Gotowe bezy pozostawić w piekarniku na ok. 1 godz. Kiwi obrać ,pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Truskawki umyć pokroić na kawałki. Maliny wymieszać z kiwi i truskawkami. Rum wymieszać z miodem i polać nim owoce.Następnie wstawić do lodówki aż do podania.Torciki bezowe ułożyć na talerzykach, napełnić owocami i od razu podawać.

Porady

Bezy można najpierw posmarować stopioną czekoladą, a następnie napełnić owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy