Torcik bezowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyć papierem i narysować na nim 6 kręgów o śr. ok.10 cm.
Piekarnik nagrzać do 100 st. C . Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder. Pianę nałożyć porcjami na kręgi rękawem cukierniczym robiąc w środku małe zagłębienie. Bezy piec 45 min w gorącym piekarniku, a następnie zwiększyć temp. do 150 st. C i piec jeszcze przez 10 min, trzymając przy tym uchylone drzwiczki. Gotowe bezy pozostawić w piekarniku na ok. 1 godz. Kiwi obrać ,pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Truskawki umyć pokroić na kawałki. Maliny wymieszać z kiwi i truskawkami. Rum wymieszać z miodem i polać nim owoce.Następnie wstawić do lodówki aż do podania.Torciki bezowe ułożyć na talerzykach, napełnić owocami i od razu podawać.
Porady
Bezy można najpierw posmarować stopioną czekoladą, a następnie napełnić owocami.
Komentarze