Rurki waflowe Stasia

4.5 (193 ocen)

  • 20 min

Kruche i chrupiące jako dodatek do kremów, lodów lub po prostu do kawy.

  • 20 min

Składniki:

  • na ok. 30-40 rurek
    3 jajka, 9 dkg miałkiego cukru, skórka z 1 cytryny
    szczypta cynamonu, 1 cukier waniliowy, 11 dkg mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki waflowe stasia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, po czym dodać skórkę, cynamon i cukier waniliowy. Mieszając trzepaczką do piany dodać mąkę przesianą przez sito.Piekarnik nagrzać do 200 s. C. Blachę wyłożyć papierem. Łyżka uformować na blaszce 4 cienkie placki o śr. ok.8 cm. Placki piec na złoty kolor ok.5 min. Łopatką zdjąć placuszki z blaszki i jeszcze gorące zwijać na drewnianej rączce lub patyczku w rulonik. Rączkę wyciągnąć a rurki zostawić do całkowitego wystygnięcia. Tak samo postępować z resztą ciasta.

Porady

Po upieczeniu ciasto szybko twardnieje dlatego nie należy wypiekać ich więcej niż 4 na raz. Placki mogą być większe ok.12 cm. po Osygnięciu napełniac je kremem, bitą śmietaną lub wg. uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować