Koktajl krewetkowy w formie sałatki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klasyka lat 70-tych w lekko zmienionym przeze mnie tonie.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki królewskie: 250 gramów
    - awokado: 1 sztuka
    - sok z cytyny: 0.5 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - sałata zielona: 1 sztuka
    - majonez: 150 mililitrów
    - keczup: 3 łyżki
    - wódka: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - chili lub tabasco: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Napoje

Koktajl krewetkowy w formie sałatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki (jelsi mrożone to rozmrazamy) i potem przelewamy wodą i opłukujemy, Krewetki sprzedawane w naszych sklepach są już ugotowane, ponowne ich gotowanie sprawi, że będą twarde i niesmaczne. Jeśli krewetki są nieobrane - usuwamy pancerzyk. Sprawione krewetki skropic sokiem z cytryny i lekko oprószyc solą. Zostawić na 30 minut.
  • 2. Umyc i osuszyc sałatę. Przekroić ostrożnie awokado wzdłuż, dokoła pestki, przekręcając połówki w przeciwne strony podzielic na 2 części. Ostrożnie wyjać pestkę i obrac ze skóry. Pokróić w paski lub kostkę
  • 3. Do miski na dno wlożyc sałate, na to awokado, krewetki, pomidorki kotajlowe przekrojone na połowki, dodac sos z poąłczenia keczupu, wodki, majonezu, cukru, cytryny, chilli i polać wszystko. Udekorowć pojedyńczymi krewetkami, pomidorkami i czastkami cytryny. Sos: Utrzec majonez z ketchupem i alkoholem, doprawić solą, chili, sokiem z cytryny. i odrobiną cukru
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować