Risotto to proste do przygotowania i szybkie danie, dające nieograniczone możliwości tworzenia różnych wariacji smakowych. Tym razem w wersji słodkiej, na podwieczorek, a nawet na elegancki deser...
Kokosowo-pomarańczowe risotto z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy ryż i smażymy, ciągle mieszając, do momentu aż stanie się szklisty, dodajemy cukier puder, mieszamy. Wlewamy wino i mieszamy aż całkowicie odparuje, a następnie dodajemy suszoną żurawinę i dolewamy pariami mleczko kokosowe zwracając uwagę, aby poprzednio wlana ilość płynu została wchłonięta przez ryż. Kiedy mleczko kokosowe skończy się, dolewamy mleko krowie. Nie musimy wykorzystać całej jego ilości. Ryż ma pozostać al dente i absolutnie nie może być suchy. Risotto ma być kremowe, gęste... Kiedy stwierdzimy, że ryż jest wystarczająco miękki, a dokoła niego mamy wystarczającą ilość gęstego mleczka, zestawiamy patelnię z ognia, z połowy pomarańczy wyciskamy sok i dolewamy do ryżu. Z drugiej połówki ścieramy skórkę i posypujemy nią każdą porcję risotto.
Komentarze