Pomarańczowe blondie z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Pomarańcza, żurawina i biała czekolada – smakuje obłędnie!

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 115g masła,
    • 50g cukru,
    • 65g cukru brązowego,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy,
    • Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    • 160g mąki pszennej,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki soli,
    • DODATKOWO:
    • 100g suszonej żurawiny,
    • 125g białej czekolady do zapiekania (white chocolate chips),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pomarańczowe blondie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, góra-dół.
    W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    Masło roztapiamy i studzimy. Powinno być letnie. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajko, żółtko, masło, ekstrakt waniliowy i aromat pomarańczowy, skórkę startą z pomarańczy i cukier. Dodajemy suche składniki i mieszamy razem rózgą kuchenną przez 30 sekund. Na sam koniec dodajemy z grubsza posiekaną żurawinę i białą czekoladę, mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki.
    Ciasto pieczemy około 30 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszona żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować