Pomarańczowe blondie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, góra-dół.
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Masło roztapiamy i studzimy. Powinno być letnie. W drugiej misce mieszamy ze sobą jajko, żółtko, masło, ekstrakt waniliowy i aromat pomarańczowy, skórkę startą z pomarańczy i cukier. Dodajemy suche składniki i mieszamy razem rózgą kuchenną przez 30 sekund. Na sam koniec dodajemy z grubsza posiekaną żurawinę i białą czekoladę, mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki.
Ciasto pieczemy około 30 minut. Po tym czasie powinno się ładnie zarumienić.
Życzę smacznego
Komentarze