Muffiny pomarańczowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę moczymy przez co najmniej pół godziny w wodzie wymieszanej z alkoholem.
W misce łączymy składniki suche: mąkę,cukier,proszek do pieczenia,sól.
W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, śmietanę, skórkę i sok pomarańczowy, roztopione, ostudzone masło oraz ekstrakt waniliowy. Do "mokrej" mieszanki dodajemy partiami wymieszane suche składniki. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką do otrzymania gęstego ciasta. Na koniec dosypujemy skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz odsączoną żurawinę.
Masę przekładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości, posypujemy odrobiną brązowego cukru i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
Komentarze