Kokosowa tarta Bounty

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Kokosowa tarta o smaku batoników Bounty. Idealnie kruchy spód, mocno kokosowe nadzienie zalane grubą warstwą polewy czekoladowej. Deser dla fanów czekolady i kokosa.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Spód tarty

    mąka 280 g
    szczypta soli
    cukier puder 2 łyżki
    żółtka z 2 jaj
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka ( płaska )
    masło 83 % tł. 150 g
    zimna woda 4 łyżki

    Krem kokosowy

    mleko 400 ml ( 350+50 )
    wiórki kokosowe 200 g
    budyń waniliowy 40 g
    cukier wanilinowy 16 g
    cukier 1/2 szklanki
    masło 82-83 % tł. 80 g

    Czekoladowa polewa

    masło 100 g
    śmietana 18 % 3 łyżki
    cukier 5 łyżek
    kakao 2 łyżki kopiaste
    żelatyna 1 łyżeczka + mleko 2 łyżk
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Kokosowa tarta bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    ciasto
    Składniki sypkie przesiać i wymieszać . Zimne masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć za pomocą siekacza, następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Stolnicę podsypać mąką, ciasto wyjąć z lodówki odstawić na pięć minut. Wówczas kiedy lekko zmięknie rozwałkować je na wielkość formy. Przełożyć i uformować spód dokładnie wylepiając boki. Ponownie schłodzić w czasie 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Tartę wyłożyć papierem do pieczenia piec pod obciążeniem np. fasoli pierwsze 15 minut w temperaturze 200 °C, następnie zdjąć z ciasta obciążenie i dopiec przez 10 minut w temperaturze 180 °C ostudzić.

    Przygotowanie:
    krem
    Odlać 50 ml mleka wymieszać z budyniem, odstawić resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, wlać budyń energicznie wymieszać. Masło pokroić w kostkę dodać na końcu, doprowadzić do rozpuszczenia cały czas mieszając. Masę kokosową odstawić do wystudzenia.

    Przygotowanie:
    polewa
    Żelatynę zalać mlekiem odstawić do napęcznienia. Masło rozpuścić z cukrem i śmietaną na małej mocy palnika. Dodać żelatynę na końcu kakao, wymieszać. Wystudzić.

    Na spód ciasta wyłożyć krem kokosowy, wyrównać na wierzch przelać polewę czekoladową rozprowadzić. Tartę schłodzić parę godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować