Ciasto kokosowa rozkosz bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło zmiksować z cukrem i dodajemy po 1 jajku. Następnie dodaj mąkę i resztę składników na ciasto. Ciasto wylej na blachę i pieczemy 30-40 minut w 180stopniach w elektrycznym piekarniku. Ciasto sprawdzamy wykałaczką czy nie ma zakalca. Pozostaw do wystudzenia i przekrój je na pół.
2.Masa wiórkowa : Mleko zagotować, dodać masło, cukier i kaszę. Wszystko wymieszać.
3.Następnie dodaj wiórki kokosowe. Wszystko gotujemy aż do zgęstnienia.
4.Gotowa masa kokosowa powinna być bardzo gęsta.
5.Ciasto odwracamy tak aby spód był naszą górą, a góra dołem. wtedy ciasta są z góry równiutkie. Ciepłą masę wykładamy na wystudzone i przecięte na pół ciasto. Przykrywamy drugim ciastem. Przed nałożeniem masy kokosowej możemy skropić ciasto np. wodą smakowa.
6.Gotowe ciasto polewamy gęstą polewą czekoladową.
Tutaj znajdziecie dokładny opis na gęstą polewę.
Rozpuść dokładnie margarynę z cukrem. Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj. chwilkę jeszcze pogotuj.tak przygotowaną gęstą polewę najlepiej od razu polej na ciasto.
7.Polewę dokładnie rozprowadź na cieście, posyp wiórkami i odstaw do schłodzenia.
Porady
Ciasto można dowolnie udekorować.
Ja mam tutaj ciasto na małej blaszce z połowy składników.
Komentarze