Kokosowa biała pianka z truskawkową niespodzianką w środku

5 (1 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wygląda efektownie i pysznie smakuje. Delikatna biała pianka z niespodzianką w środku

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 galaretki przeźroczyste np.: Winiary smak winogronowy
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 1 galaretka pomarańczowa
    - mała paczka biszkoptów
    - śmietana kremówka 30% - 4 opakowania po 200 ml
    - 2 łyżki cukru pudru
    - pół szklanki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kokosowa biała pianka z truskawkową niespodzianką w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowa biała pianka z truskawkową niespodzianką w środku 1. Rozpuszczamy dwie galaretki truskawkowe w mniejszej ilości wody (jedna jest na 500 ml, bierzemy po 250 ml na każdą). Osobny garnek lub okrągłe naczynie wykładamy papierem do pieczenia tak aby paper był prawie do samej góry. Ważne aby średnica naczynia/garnka była 2-3 cm mniejsza od tortownicy.
    Do garnka wyłożonego papierem przelewamy rozpuszczoną galaretkę i schładzamy do całkowitego stężenia.

    W tym czasie rozpuszczamy galaretkę pomarańczową w 400 ml wody, schładzamy. Kiedy galaretka truskawkowa będzie całkowicie zastygnięta a pomarańczowa schłodzona, na galaretkę truskawkową wlewamy pomarańczową i czekamy do całkowitego stężenia.

    W tym czasie rozpuszczamy jedną galaretkę przeźroczystą w mniejszej ilości wody (na opakowaniu jest 500 ml - dajemy 400 ml), schładzamy. 2 opakowania śmietany kremówki wlewamy do misy miksującej i ubijamy mikserem aż do uzyskania gęstej masy. Następnie powolutku małym sumieniem wlewamy chłodną ale nie zastygniętą galaretkę ciągle miksując aby nie powstały grudki.

    Dno okrągłej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, układamy na papier biszkopty i wylewamy masę ze śmietany kremówki (proszę się nie martwić, że będzie rzadka, bo po wlaniu całej galaretki i ubiciu, masa będzie stosunkowo rzadka), wkładamy tortownicę do lodówki aż masa stężeje. Kiedy będzie sztywna, wyciągamy ostrożnie za papier galaretkę truskawkowo-pomarańczową i delikatnie nakładamy na zastygniętą masę z kremówki.

    W tym czasie rozpuszczamy drugą galaretkę przeźroczystą - tylko schładzamy. Ponownie wlewamy 2 opakowania kremówki do misy miksującej i ubijamy mikserem aż do uzyskania gęstej masy. Dodajemy dwie łyżki cukru pudru oraz wiórki kokosowe. Na koniec małym strumieniem wlewamy schłodzoną przeźroczystą galaretkę. Masę wylewamy na ciasto przykrywając szczelnie galaretkę truskawkowo-pomarańczową. Ciasto wkładamy do lodówki co całkowitego stężenia masy kremówkowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Truskawki Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować