Malinowa chmurka potrójnie malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto (ręcznie lub za pomocą malaksera). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę czasu.
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 40 x 32 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować lub ręcznie wylepić dno formy, nakłuć widelcem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut lub krócej, do wypieczenia ciasta. Ciasto powinno być złote. Wyjąć i wystudzić.
Galaretka z malinami:
Zagotować 3,5 szkl. wody w garnku. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i wsypać 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) – mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyjąć z lodówki. Położyć maliny na ciasto i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Krem :
Wszystkie składniki włożyć do miski i za pomocą miksera ubić do otrzymania gęstego kremu.
Krem należy przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Malinowa Beza :
Białka wlać do misy miksera. Ubijać, stopniowo zwiększając obroty miksera, aż do otrzymania sztywnej pianki. Następnie po łyżce dodawać cukier – masa stanie się błyszcząca. Pod sam koniec ubijania dodać budyń malinowy.
Przygotować formę 40 x 32 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
Piec w temperaturze 140ºC przez około godzinę i dwadzieścia minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w zamkniętym piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia.
Złożenie placka:
Ciasto wyjąć z lodówki.
Przygotowanym kremem posmarować maliny z galaretką, wyrównać. Ciasto przykryć wystudzoną bezę i ponownie włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Komentarze