MALINOWA CHMURKA POTRÓJNIE MALINOWA

4.5 (196 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne malinowe ciasto dla całej rodziny, idealne na upalne dni

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche:
    • 6 żółtek
    • 55 g cukru pudru
    • Łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • 300 g mąki pszennej
    • 180 g masła

    Galaretka z malinami:
    • 1 kg malin najlepiej świeżych
    • 3 malinowe galaretki
    • 3,5 szklanki wody

    Krem :
    • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%,
    • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
    • 5 łyżek cukru pudru

    Malinowa Beza :
    • 6 białek w temperaturze pokojowej
    • 200 g drobnego cukru
    • 4 łyżeczki budyniu malinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Malinowa chmurka potrójnie malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • malinowa chmurka2 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto (ręcznie lub za pomocą malaksera). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę czasu.
    Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 40 x 32 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia.
    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować lub ręcznie wylepić dno formy, nakłuć widelcem.
    Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut lub krócej, do wypieczenia ciasta. Ciasto powinno być złote. Wyjąć i wystudzić.

    Galaretka z malinami:
    Zagotować 3,5 szkl. wody w garnku. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i wsypać 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) – mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić i włożyć do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyjąć z lodówki. Położyć maliny na ciasto i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

    Krem :
    Wszystkie składniki włożyć do miski i za pomocą miksera ubić do otrzymania gęstego kremu.
    Krem należy przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

    Malinowa Beza :
    Białka wlać do misy miksera. Ubijać, stopniowo zwiększając obroty miksera, aż do otrzymania sztywnej pianki. Następnie po łyżce dodawać cukier – masa stanie się błyszcząca. Pod sam koniec ubijania dodać budyń malinowy.
    Przygotować formę 40 x 32 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy.
    Piec w temperaturze 140ºC przez około godzinę i dwadzieścia minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w zamkniętym piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia.

    Złożenie placka:
    Ciasto wyjąć z lodówki.
    Przygotowanym kremem posmarować maliny z galaretką, wyrównać. Ciasto przykryć wystudzoną bezę i ponownie włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować