Kokosowa pianka z truskawkami

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

delikatna jogurtowo-kokosowa pianka, która wręcz rozpływa się w ustach! Lekka, puszysta i śnieżno biała... a w niej zatopione słodkie, aromatyczne truskawki. Całość polana esencjonalną galaretką i posypana wiórkami kokosowymi. Wyjątkowe połączenie smaków na wyjątkowy dzień!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego
    200ml śmietanki
    400ml mleka kokosowego
    3 łyżki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    1 op. galaretki truskawkowej
    biszkopty do wyłożenia formy (lub upieczony cienki spód biszkoptowy)
    świeże truskawki
    wiórki kokosowe do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Kokosowa pianka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy (23cm ze zdejmowaną obręczą) wyłożyć biszkoptami.
    Żelatynę namoczyć w 100ml wody, gdy napęcznieje, podgrzewać, ciągle mieszając, aż się całkowicie rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia!).
    Śmietankę ubić na sztywną pianę. Z puszki mleka kokosowego odlać wodę z dna. Mleczko ubić mikserem, dodać jogurt i dalej ubijać na najwyższych obrotach, aż masa stanie się napowietrzona. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Delikatnie połączyć ze śmietanką. Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać cienką strużką żelatynę. Masę jogurtową wylać na biszkopty.
    Truskawki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. W masie jogurtowej zanurzyć truskawki. Wstawić do lodówki, żeby stężała.
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400ml gorącej wody. Gdy wystygnie i zacznie gęstnieć, wylać na wierzch masy jogurtowej. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać wiórkami, udekorować truskawkami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować