Kociołek ryżowo-mięsny

  • wyświetlono: 16964 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 1

Sama wymyślam nowe połączenia smaków.

luna19
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 15min

Składniki

1 szklanka ryżu
2 szklanki bulionu
50 dag mielonego mięsa z indyka
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanego szczypiorku
10 dag sera feta
ok. 12 dag mozzarelli
oregano do posypania
sól
pieprz
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Kociołek ryżowo-mięsny

  • 1. Fetę kruszymy, mozzarellę kroimy w plastry. Ryż gotujemy na sypko na bulionie i odstawiamy pod przykryciem
    w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mięsa wbijamy jajko i mieszamy z fetą i szczypiorkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i ziołami.
  • 3. Do posmarowanych olejem kamionkowych miseczek wkładamy po porcji ryżu, a następnie mięsa.
    Przykrywamy mozzarellą, posypujemy oregano. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 200 °C.
    RADY Renaty Pyzik
    Mięsną masę solimy delikatnie,bo feta jest bardzo słona. Zamiast fety do potrawy można użyć twarogu.
    Podajemy np. z konserwowymi ogórkami.
PP_11-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżmięsodanie jednogarnkowekociołek

Komentarze

Podobne przepisy

Kociołek chłopski

Dodane przez: Irmina

Kociołek chłopski

Polecam szczególnie dla osób lubiących...

Kociołek gajowego

Dodane przez: ewaeu

Kociołek gajowego

Danie jednogarnkowe, smakowite...

Meksykański kociołek

Dodane przez: Joanna Kryla

Meksykański kociołek

Pikantna i rozgrzewająca potrawa...

Gorący kociołek

Dodane przez: anaid123

Gorący kociołek

Podczas przygotowywania potraw...

Jednogarnkowy kociołek a’la pizza

Dodane przez: 2milutka

Jednogarnkowy kociołek a’la pizza

Świetne danie jednogarnkowe na...

Mięsny jeż

Dodane przez: Goszka

Mięsny jeż

Idealne danie dla mięsnego niejadka.Niekwestionowana...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE