Kociołek ryżowo-mięsny

5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Sama wymyślam nowe połączenia smaków.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    2 szklanki bulionu
    50 dag mielonego mięsa z indyka
    1 jajko
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta ziół prowansalskich
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    10 dag sera feta
    ok. 12 dag mozzarelli
    oregano do posypania
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Kociołek ryżowo-mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fetę kruszymy, mozzarellę kroimy w plastry. Ryż gotujemy na sypko na bulionie i odstawiamy pod przykryciem
    w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mięsa wbijamy jajko i mieszamy z fetą i szczypiorkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i ziołami.
  • 3. Do posmarowanych olejem kamionkowych miseczek wkładamy po porcji ryżu, a następnie mięsa.
    Przykrywamy mozzarellą, posypujemy oregano. Zapiekamy 40 minut w temperaturze 200 °C.
    RADY Renaty Pyzik
    Mięsną masę solimy delikatnie,bo feta jest bardzo słona. Zamiast fety do potrawy można użyć twarogu.
    Podajemy np. z konserwowymi ogórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować