Knedle z truskawkami

5 (159 ocen)

  • 60 min

W sezonie truskawkowym nie może ich zabraknąć.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kilograma truskawek
    1 kilogram ziemniaków
    2 szklanki mąki
    2 całe jajka
    woda + sól + olej do ugotowania knedli
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Ziemniaki ugotować na miękko w osolonej wodzie. Ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę i jajka. Wyrobić jednolite ciasto. Porcje ciasta rozłożyć na ręce formując okrągły placuszek. Na środku ułożyć truskawkę i zlepić brzegi ciasta tak, aby truskawka była w środku i utworzyła się kulka. W taki sposób wyrobić resztę knedli. Wodę z solą i olejem zagotować. Do gotującej się wody wrzucać porcjami knedle. Gdy wypłyną na wierzch pogotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Można polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem lub polać bułką tartą zasmażoną na maśle.

Porady

W razie potrzeby , jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło do rąk należy dodać więcej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować