Knedle nadziewane piersiami z kurczaka w sosie z porów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Pomysł na ciekawy obiad

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • - 1kg ziemniaków
    - mąka pszenna
    - mąka ziemniaczana
    - 1 jajo
    Sos:
    - piersi z kurczaka
    - olej
    - por
    - seler
    - natka pietruszki
    - cebula
    - czosnek
    - ziele angielskie, liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle nadziewane piersiami z kurczaka w sosie z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29jpgps 1. Sos: Piersi z kurczaka należy pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawach, mące i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć, zalać wodą i chwilę dusić. Następnie mięso wyciągamy dodając pokrojony por, seler, matkę pietruszki, czosnek, połówkę cebuli, ziele angielskie i liść laurowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu.
    Gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy wszystkie łyżką cedzakową a powstały wywar zagęszczamy zawiesiną mąki w płynie (woda + mąka pszenna w proporcji 1:1). Ściągamy z ognia dodając łyżkę śmietany.

    Knedle: Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w solonej wodzie. Następnie przeciskamy przez praskę i dajemy w chłodne miejsce aby ostygły. Ziemniaki dzielimy na 4 części z czego jedną zastępujemy mąką pszenną. Dodajemy również 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 jajko. Mąkę należy uzupełniać aby uzyskać odpowiednią konsystencje. Formujemy kluski wkładając do środka kawałki piersi z kurczaka. Gotujemy wrzucając do solonego wrzątku (wcześniej można wlać do wody mąkę ziemniaczaną i zagotować cos prawi, że knedle jak i inne kluski nam się nie rozgotują)
    Knedle polewamy sosem i gotowe 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować