Knedle nadziewane piersiami z kurczaka w sosie z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Piersi z kurczaka należy pokroić w kawałki, obtoczyć w przyprawach, mące i wrzucić na rozgrzany olej. Podsmażyć, zalać wodą i chwilę dusić. Następnie mięso wyciągamy dodając pokrojony por, seler, matkę pietruszki, czosnek, połówkę cebuli, ziele angielskie i liść laurowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu.
Gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy wszystkie łyżką cedzakową a powstały wywar zagęszczamy zawiesiną mąki w płynie (woda + mąka pszenna w proporcji 1:1). Ściągamy z ognia dodając łyżkę śmietany.
Knedle: Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w solonej wodzie. Następnie przeciskamy przez praskę i dajemy w chłodne miejsce aby ostygły. Ziemniaki dzielimy na 4 części z czego jedną zastępujemy mąką pszenną. Dodajemy również 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 jajko. Mąkę należy uzupełniać aby uzyskać odpowiednią konsystencje. Formujemy kluski wkładając do środka kawałki piersi z kurczaka. Gotujemy wrzucając do solonego wrzątku (wcześniej można wlać do wody mąkę ziemniaczaną i zagotować cos prawi, że knedle jak i inne kluski nam się nie rozgotują)
Knedle polewamy sosem i gotowe
Komentarze