Kieszonki z kurczaka nadziewane wątróbką w sosie pomidorowym

4.5 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Piersi z kurczaka napełnione nadzieniem z wątróbki drobiowej i papryki czerwonej. Duszone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja na smaczny, mięsny obiad.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    sól
    pieprz czarny
    przyprawa do kurczaka

    NADZIENIE:

    1 cebula
    20 dag wątróbki z kurczaka
    2 połówki papryki marynowanej
    majeranek
    sól
    pieprz czarny
    mąka

    SOS:

    1 cebula
    3 szklanki przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów Pelati
    tymianek
    bazylia
    sól
    pieprz czarny
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Kieszonki z kurczaka nadziewane wątróbką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka naciąć w połowie nie przecinając do końca, tak aby powstały kieszonki. Natrzeć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem czarnym. Odstawić.
  • 2. Przygotować nadzienie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kawałki wątróbki i krótko obsmażyć. Dodać skrojoną paprykę i dobrze przyprawić. W trakcie mieszania rozdrobniłam wątróbkę jeszcze bardziej. Tak przygotowane nadzienie wystudzić i napełnić kieszonki z piersi kurczaka.
  • 3. Na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć nadziane piersi z kurczaka na rumiano z dwóch stron. Odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać przecier pomidorowy lub dodać pomidory z puszki. Przyprawić, a jak sos zacznie gęstnieć, włożyć mięso. Dusić razem jeszcze około 10min. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować