Piersi z kurczaka napełnione nadzieniem z wątróbki drobiowej i papryki czerwonej. Duszone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja na smaczny, mięsny obiad.
Składniki:
4 filety z kurczaka
sól
pieprz czarny
przyprawa do kurczaka
NADZIENIE:
1 cebula
20 dag wątróbki z kurczaka
2 połówki papryki marynowanej
majeranek
sól
pieprz czarny
mąka
SOS:
1 cebula
3 szklanki przecieru pomidorowego lub 2 puszki pomidorów Pelati
tymianek
bazylia
sól
pieprz czarny
olej rzepakowy do smażenia
Kieszonki z kurczaka nadziewane wątróbką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka naciąć w połowie nie przecinając do końca, tak aby powstały kieszonki. Natrzeć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem czarnym. Odstawić.
2.Przygotować nadzienie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kawałki wątróbki i krótko obsmażyć. Dodać skrojoną paprykę i dobrze przyprawić. W trakcie mieszania rozdrobniłam wątróbkę jeszcze bardziej. Tak przygotowane nadzienie wystudzić i napełnić kieszonki z piersi kurczaka.
3.Na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć nadziane piersi z kurczaka na rumiano z dwóch stron. Odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać przecier pomidorowy lub dodać pomidory z puszki. Przyprawić, a jak sos zacznie gęstnieć, włożyć mięso. Dusić razem jeszcze około 10min. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego :)
Komentarze