Kluski śląskie z warzywną potrawką

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Nowa odsłona tradycyjnych klusek śląskich.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 cukinii
    1 duża cebula
    1 czerwona papryka
    150 ml bulionu z kostki
    100 ml oleju
    2 ząbki czosnku
    1 i 1/2 kg ugotowanym ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
    sól
    pieprz
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    zielony koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Potrawka

Kluski śląskie z warzywną potrawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą cukinię, obraną cebulę oraz oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wraz z posiekanym czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, podlać bulionem i dusić do miękkości. Potrawkę doprawić, dodać posiekany koperek. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąka ziemniaczaną w proporcji 3:1 (3 części ziemniaków : 1 część mąki ziemniaczanej). Włożyć do miski, podzielić na 4 części, po czym wyjąć ćwiartkę. Do miski wsypać taką ilość mąki, aby wypełniła puste miejsce. Dodać jajko i całość zagnieść. Z masy uformować kluski z dziurką. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut do miękkości. Podawać z potrawką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować