1/2 cukinii
1 duża cebula
1 czerwona papryka
150 ml bulionu z kostki
100 ml oleju
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 kg ugotowanym ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
sól
pieprz
1 jajko
mąka ziemniaczana
zielony koperek
Kluski śląskie z warzywną potrawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą cukinię, obraną cebulę oraz oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wraz z posiekanym czosnkiem podsmażyć na rozgrzanym oleju, podlać bulionem i dusić do miękkości. Potrawkę doprawić, dodać posiekany koperek. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąka ziemniaczaną w proporcji 3:1 (3 części ziemniaków : 1 część mąki ziemniaczanej). Włożyć do miski, podzielić na 4 części, po czym wyjąć ćwiartkę. Do miski wsypać taką ilość mąki, aby wypełniła puste miejsce. Dodać jajko i całość zagnieść. Z masy uformować kluski z dziurką. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut do miękkości. Podawać z potrawką.
Komentarze