Kluski śląskie z sosem z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki z królika myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy obraną cebulkę, marchew, pietruszkę oraz 3 szczypty pieprzu i 1/3 łyżeczki soli . Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę i wstawiamy do gotowania. Solimy wedle uznania.
Gdy polędwiczki będą miękkie wyjmujemy je z rosołku wraz z warzywami. Wszystko kroimy i wrzucamy z powrotem do wywaru. Dodajemy 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki śmietanki 30 %. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gdy ziemniaczki będą miękkie, odcedzamy je i dodajemy gałkę, jogurt grecki i 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu. Ziemniaki ubijamy na gładką masę. Wykładamy je do miski i formujemy tak aby powstało 3/4 koła, 1/4 dopełniamy mąkę ziemniaczaną.. Zagniatamy, lepimy kulki, rozpłaszczamy i robimy małe dołeczki w środku każdego kluska. Do gotującej się wody wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy kluski. Gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Polewamy sosem i gotowe.
Komentarze